Γαστρονομία

kreatopitaΠίτες, χόρτα και κρεατικά χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή κεφαλονίτικη κουζίνα, με συνταγές που σίγουρα δεν θα βρείτε αλλού. Αναζητήστε στις ταβέρνες του νησιού τη χαρακτηριστική μπακαλιαρόπιτα, γίδα σοφιγάδο ( κοκκινιστή με πατάτες ), τσιγαρίδια( σέσκουλο, σπανάκι και μυρωδικά με ρύζι ) και σάλτσα λαγού ( κουνέλι που μπαίνει στο ξίδι, τηγανίζεται και μαγειρεύεται με σκόρδο και λεμόνι ). Οι Κεφαλονίτες αγαπούν επίσης την καυτερή σκορδαλιά ( με πατάτα ), τη λεγόμενη αλιάδα την οποία και συνοδεύουν με βραστά κολοκυθάκια.

Οι πίτες της Κεφαλονιάς είναι μοναδικές. Σίγουρα αξίζει τη δοκιμή η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα ενώ ιδιαίτερη γεύση έχουν και η μπακαλιαρόπιτα, η χορτόπιτα με άγρια και αρωματικά χόρτα και η γλυκιά μυζηθρόπιτα.

Στην παρασκευή των κεφαλονίτικων εδεσμάτων καθοριστικό ρόλο διαχρονικά έχουν τα αγνά προϊόντα της γης του νησιού. Η ρίγανη, το φασκόμηλο και το θυμάρι εμπνέουν του ντόπιους να συνδυάζουν με φαντασία τους καρπούς της γης και δημιουργούν πιάτα που δελεάζουν τους καλοφαγάδες.

gastronomiaΔοκιμάστε την υπέροχη ριγανάδα, αγαπημένο σνακ των κατοίκων, η οποία φτιάχνεται με ψωμί, λάδι, ρίγανη και ντομάτα.

Επίσης, η Κεφαλονιά είναι ξακουστή για τη φέτα της. Μη διστάσετε να τη δοκιμάσετε στη χωριάτικη σαλάτα, ψητή σε αλουμινόχαρτο αλλά και στις τοπικές πίτες, τυρόπιτες και χορτόπιτες. Εξαιρετικό τυροκομικό προϊον είναι και το κεφαλονίτικο κεφαλοτύρι, με έντονη πικάντικη γεύση.

Υψηλής ποιότητας είναι και τα λαβράκια και οι τσιπούρες βιολογικής ιχθοκαλλιέργειας που παράγονται σε ειδικές μονάδες της Κεφαλονιάς.

Γνωστό είναι και το κεφαλονίτικο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας που οφείλεται στη σύσταση του εδάφους, στο εύκρατο κλίμα και στον τρόπο συγκομιδής των καρπών της ελιάς.

Η Κεφαλονιά περηφανεύεται όμως και για τα υπέροχα παραδοσιακά γλυκά της, τις μάντολες (τα χαρακτηριστικά κεφαλονίτικα καβουρδισμένα αμύγδαλα με επικάλυψη ζάχαρης ), τα αμυγδαλωτά, τα μαντολάτα, τα παστέλια και τα παστοκύδωνα.

mandoles

Τέλος, το θυμαρίσιο μέλι της Κεφαλονιάς κατέχει εξαιρετική θέση ανάμεσα στα είδη μελιού άλλων περιοχών της Ελλάδας. Έχει ανοιχτό και λαμπερό χρώμα ενώ είναι ιδιαίτερα αρωματικό.

robola 2Τα υπέροχα κεφαλονίκα εδέσματα συνοδέψτε τα με ένα ποτήρι κρασί από τις τοπικές ποικιλίες κρασιών τα οποία έχουν ξεχωριστική θέση στα αγροτικά προιόντα που παράγει η Κεφαλονιά. Η Ρομπόλα που είναι η κορωνίδα των τοπικών ποικιλιών, το Μοσχάτο, η Μαυροδάφνη και το Τσαούσι είναι οι πιο γνωστές και αγαπημένες ποικιλίες των ντόπιων.

Εκτός από τις υπέροχες αναμνήσεις από το νησί, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας κάποιες από τις παραδοσιακές γεύσεις του: μάντολες, κρασί Ρομπόλα ή θυμαρίσιο μέλι.